Trassens Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Trassens Kapel

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Groenstraat. "Trassens Kapel". Neoclassicistische wegkapel van 1858 gebouwd in opdracht van F. Tras, zie opschrift in de fries: "Fidelis tras kunstige pylwerker en huizenbouwer stichtte zijne kapel voor Maria Onbevlekt". Witbeschilderde rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder afgewolfd zadeldak en met bekronend kruis. Voorgevel opgevat als portiektravee met rondboogdeur tussen pilasters onder hoofdgestel en driehoekig fronton met Mariamonogram. Typerende ijzeren roedeverdeling in de beglaasde deur, de waaier van het bovenlicht en gelijksoortig half radvenster in de rechter zijgevel geflankeerd door pilasters.

Bepleisterd en beschilderd interieur; omlopend fries met opschrift "Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis" onder het verankerd gedrukt tongewelf en pseudo-straalgewelf boven het koor. Altaar achter ijzeren hekwerk met gepolychromeerd Mariabeeld en Heilig Hart.

• VANDROMME A., Kapellen te Izegem, in Ten Mandere, nr. 72, 1983, p. 226.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 132.