Herberg 3 Suisses

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 3 Suisses

Beschrijving

Voormalige herberg "3 Suisses", van 1914; naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare). In 1914 tevens "plaatsen ener marquise", naar ontwerp van voornoemd architect. Eclectisch winkelhuis met lichte art-nouveau-inslag, zie zweepslagmotief in de druiplijsten van arduin; drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en zwarte pannen); oeils-de-boeuf. Lijstgevelparement van lichte baksteen verlevendigd door gebruik van oranje baksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen. Bewaarde houten winkelpui met centrale inkom; bovenlichten en deur met grote roedeverdeling. Het gevelbreed bel-etagebalkon met ijzeren leuning is verdwenen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 13/ 1912-1914.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol