Burgerhuis met apotheek Wyffels

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Grote Markt, Marktstraat
Locatie Grote Markt 36, Marktstraat 57, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Burgerhuis met apotheek Wyffels

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

Beschrijving

Beeldbepalende burgerwoning met aan Markstraatzijde, de voormalige apotheek M. Wyffels, zie opschrift in het casement onder een medaillon met apothekerssymbool (kelk + slang). Hoekpand met 18de-eeuwse kern, zie jaarsteen op zolder: "anno 1762-1945". Rechter travee naar verluidt opgetrokken in de jaren 1920 (zie bouwnaad); vernieuwd parement naar verluidt van circa 1930, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem). Volgens bouwplan van 1933, werd de rechter deurtravee gewijzigd naar ontwerp van Louis Verstraete. Twee + zeven traveeën en twee bouwlagen onder vooraan tot mansardedak uitgebouwd zadeldak (zie prentbriefkaart); arduinen sokkel. Lijstgevel van simili-natuursteen, getypeerd door neoclassicistische sierelementen zoals medaillons, spiegels met rozetten en gecanneleerde pilasters. Centraal, twee traveeën breed venster met smeedijzeren balkon met initialen W en S (Wyffels-Sintobin), ondersteund door ramskop; gebogen fronton. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping in geblokte omlijsting met oren en druipmotief. Benadrukte hoek door middel van van uitgespaarde nis met Maria en kind. Rechter deurtravee met driezijdig erkertje; houten deur met bovenlicht in geprofileerde schouderboogomlijsting. Verankerde gecementeerde achtergevel met getoogde muuropeningen.

Deels behouden 18de-eeuws interieur met aanpassingen uit de jaren 1930, naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk) en 1950, naar ontwerp van meubelfabrikant Clarysse (Izegem). 18de-eeuwse kelder met tweeledig tongewelf. Begane grond met centrale traphal waarrond de verschillende kamers zijn gegroepeerd. Rechts, inkompartij, aangepast in de jaren 1930, naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene" (Kortrijk), leidt via de vestiaire met cementtegelvloer naar het trappenhuis met marmeren vloer; typerende wanden van simili-natuursteen met fries (spiraal en bloemmotief). Deuren met glas in lood. Behouden 18de-eeuwse olmen trap met marmeren aanzettrede en fraai uitgewerkte trappaal en spijlen. Art-decosalon naar ontwerp van de "Kunstwerkstede De Coene", met houten lambrisering geritmeerd door pilasters; bronzen medaillon met gestileerd bloemmotief; bronskleurige wandbekleding met geometrische motieven; behouden Lodewijk-XVI-schoorsteenmantel van grijs marmer; parket met visgraatmotief. Bovenverdieping: kamers met grotendeels behouden classicistische aankleding, zie marmeren schouwen en bepleisterde schouwmantels onder meer met schelpmotief. Tuin met nutsgebouwtje: onder meer privaat met volledig betegelde wanden.

  • Stadsarchief Izegem, Bouwvergunningen 49/ 1933.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Izegem)

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Marktstraat

Marktstraat (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.