Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost met opgaande kastanje

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Wegkapel "O-.L-.V.-Troost" zie opschrift, ook zogenaamd "Putjeskapelleke". Bedehuisje gebouwd in 1867 zie opschrift. Gelegen aan de voormalige erfoprit van een hoeve gesloopt in 1911, voor de bouw van een herenhuis dat inmiddels vervangen is door een appartementsgebouw van drie bouwlagen. Eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouwtje onder zadeldak, beschaduwd door een kastanjeboom. Puntgevel gemarkeerd door twee gietijzeren zuiltjes met speerbekroning. Getoogde deuropening; houten deels betraliede deur. Bepleisterd en beschilderd interieur, Sedes Sapientiae vervangt sinds 1911 het oorspronkelijke houten Mariabeeld.

• VANDROMME A., Kapellen te Izegem, in Ten Mandere, nr. 72, 1983, p. 211.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol