De witte Lelie

Straat Keizerstraat

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis de witte Lelie

Typologieherenhuizen
Stijltraditioneel
Datering17de eeuw

Beschrijving

Herenhuis in zijn huidige vorm een samenstel van twee diephuizen met gekoppelde topgevels, te dateren in het begin van de 17de eeuw, aangepast in het derde kwart van de 18de eeuw. Samengevoegd met het links aanpalende pand, werd het complex ingrijpend gerenoveerd tot hotel, met herstel en gedeeltelijke reconstructie van de drie topgevels, naar een ontwerp door de architect Bernard Coens uit 1991, uitgevoerd in 1992-1993.

Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee diepgerichte zadeldaken (leien en Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde topgevels op natuurstenen plint; muurankers met gekrulde spie. Topgevels aangezet en geleed door kordons, voorzien van Antwerpse drielichtskozijnen, rechthoekige vensters met kwartholbeloop en uitspringende dorpels. Linkerdeel: trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk; rechterdeel: laatgotische geveltop met een golvende kwartrond in- en uitgebogen omtreklijn bezet met fioelen, bewaarde hijsbalk. Aangepaste vensters met kwarthol beloop en rechthoekige ramen met kleine roedeverdeling uit de 18de eeuw. In middentravee poort met waaier in een hardstenen Lodewijk XV-omlijsting uit het derde kwart van de 18de eeuw. Rondboog met imposten, gevat in een spiegelboogveld, versierd met rocailles als sluitsteen en op de zwikken, onder een gestrekte waterlijst; houten deur en ijzeren waaier.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#910879.

Auteurs: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita