Beschrijving

Familiebedrijf Drukkerij Strobbe; gelegen binnen het blok Kasteelstraat (ten zuiden), Baertshof (ten westen) en Dirk Martenslaan (ten oosten). Gesticht in 1890 in de Brugstraat, vanaf 1904 gevestigd in de Kasteelstraat met de aankoop van het voormalige woonhuis van notaris Wauthier. In de tuin (zijde Baertshof) wordt een drukkerij gebouwd naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem). Het woonhuis wordt verbouwd tot winkel-woonhuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de drukkerij in beslag genomen door de Duitsers. In 1947 wordt de oude drukkerij verbouwd en met één verdieping verhoogd, naar ontwerp van Lucien Lattrez (Ardooie). In de loop van 1965 wordt de voormalige borstelfabriek van De Ryckere met bijhorende werkmanshuisjes gesloopt; en start bouw van nieuwe drukkerij, naar ontwerp van Walter Bresseleers (Antwerpen). In 1990 bouw van papiermagazijn naar ontwerp van Bernard Missine (Brugge).

Voormalige notariswoning van 1866, in 1904 verbouwd tot winkel-woonhuis; thans in gebruik als receptie en burelen. Sober neoclassicistisch hoekpand van vier + vijf traveeën, waartussen een afgeschuinde hoektravee. Bepleisterd en beschilderde lijstgevel, horizontaal gemarkeerd door druip- en waterlijst; arduinen plint met de verluchtingsroosters en getoogde kelderopeningen. Deurtravee gemarkeerd door smeedijzeren balkon; arduinen consoles. Twee houten winkelpuien. Interieur: bepleisterde plafonds met centraal rozetmotief, behouden houten bordestrap, in de achtergevel aangegeven door een rondboogvenster met ijzeren roedeverdeling en gekleurd glas.

• LERMYTE J.M. 1991: 150 jaar drukkers in Izegem 1840-1990, Ten Mandere 90, 29-52.
  • ROOSE C. 1974-1975: Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 6 delen, deel 4, 534.
  • VANDROMME A. 1981: 90 jaar Strobbe, Ten Mandere 60, 97-110.
  • VANDROMME A. 1989: Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 328-331.