Borstelfabriek The Giraffe Brushworks

Beschrijving

Voormalige borstelfabriek zogenaamd "The Giraffe Brushworks" zie bouwplan; opgericht door E. Werbrouck in 1897 zie gevelsteen, volgens kadaster verbouwing van twee huizen. Uitgebreid in 1911. Volgens bouwplan gevelaanpassing in 1928. In de jaren 1980 wordt de begane grond aangepast zie garage en deur en worden de bedrijven ingenomen door de firma Strobbe bvba.

Langgestrekte bakstenen lijstgevel van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevel in oorsprong doorbroken door gebogen fronton met fabrieksnaam, thans verdwenen. Horizontale belijning door de doorgetrokken boven- en onderdorpels van de rechthoekige vensters, de overhoekse muizentandfries en overkragende kroonlijst. Achterin gelegen "werkplaatsen" gegroepeerd rondom binnenkoer. Verder aansluitende bakstenen volumes (vier beuken) onder sheddaken. Aangepast interieur, doch met behoud van de kelders met troggewelfjes.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 23/ 1928.
  • Stedelijk Archief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, dossiers nr. 271-311 , nr. 298.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1974-1975, 6 dln., p. 715-716.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol