Teksten van Het Wapen van Spagnien

Het Wapen van Spagnien ()

Traditioneel diephuis dat in kern opklimt tot de 16de eeuw, en waarvan de oude gevelsteen met het wapenschild van Spanje verwijst naar de huisnaam “Het Wapen van Spagnien” of het “Wapen van Spaenigen”. Oorspronkelijk slechts drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog, werd het vermoedelijk bekroond door een trapgevel. De kleermaker Louis Vlaminckx liet het pand in 1853 door de aannemer G.F. van Camp aanpassen, met een bijkomende verdieping en een neoclassicistische lijstgevel. In 1856 volgde nog een hardstenen deuromlijsting (verdwenen) in de rechter travee.

Het pand werd in 1947-1948 samengevoegd met het rechts aanpalende "de witte Lelie" en grondig verbouwd door de architect Jan Vanhoenacker. Van deze ingreep in opdracht van de heer Schram-De Bie dateren het toevoegen van de vierde travee aan de rechterzijde, en het verbouwen van de pui met twee spiegelboogdeuren in de eerste en laatste travee. Michel Huygen liet in 1963-1964 door de architect Maurice De Vocht de spiegelbogige garagepoort toevoegen en de in 1947-1948 overdekte binnenplaats opnieuw vrijmaken, en van een pseudo-barokke rondbooggalerij voorzien. Het complex werd ingrijpend gerenoveerd tot hotel, naar een ontwerp door de architect Bernard Coens uit 1991, uitgevoerd in 1992-1993. Onderdeel van dit project was de vrije reconstructie van de getrapte geveltop.

Rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Bepleisterde en beschilderde, gereconstrueerde trapgevel van negen treden met een overhoeks topstuk, voorzien van smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van rechthoekige vensters op individuele lekdrempels. Hoge begane grond waarin twee spiegelboogdeuren en een garagepoort in hardstenen omlijstingen met schelpvormige sleutels, imposten, neuten en sierlijk getraceerde waaiers, uit de naoorlogse periode. In de vroegere middentravee: beschilderde, vermoedelijk zandstenen gevelsteen met het wapen van de Spaanse koningen uit het huis Habsburg (1580-1668), geflankeerd door heraldische leeuwen; het opschrift met de huisnaam is nog slechts gedeeltelijk leesbaar. Tweeledige top met een rechthoekig drielicht en venster.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1853#596, 1856#465, 18#23875, 18#24639, 18#45873 en 86#910879; foto GP#62.

Auteurs:  Braeken, Jo

Het wapen van Spanje ()

Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen zogenaamd "Het wapen van Spanje" (zie gevelsteen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met oude kern (16de eeuw); ankers met gekrulde spie. Rechthoekige vensters op individuele lekdrempels met smalle penanten en kleine roedeverdeling. Hoge begane grond waarin twee deuren en een aangepaste garagepoort in spiegelboogvormige hardstenen omlijstingen met schelpvormige sleutels en imposten op neuten, sierlijk getraceerde waaiers boven middenkalven.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine