Kasteel Wolvenhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Kokelarestraat
Locatie Kokelarestraat 83, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Wolvenhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Kasteel Wolvenhof en Wallemote met conciërgewoning

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Wolvenhof. Monumentaal landhuis gelegen tussen de wijken Bosmolens en De Mol. Samen met het meer noordelijk gelegen zogenaamd Kasteel Wallemote, in 1913 gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, gesigneerd "Architecte J. Vercoutere Isegehm". Gelegen te midden van tuin met in het noorden een vijver. Voorheen te bereiken via een erfoprit, gedeeld met het Kasteel Wallemote, heden via lange erfoprit ter hoogte van de historische hoeve zogenaamd Wolvenhof (Wolvenhofstraat nummer 2). Eclectisch kasteel met sterk neoclassicistische inslag zie de horizontale gevelgeleding en het gebruik van oeils-de-boeuf. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Rijkelijk gebruik van arduin voor vensteromlijstingen, borstweringen, muurbanden,... Rondbogige benedenvensters en getoogde bovenvensters. Deurtravee bekroond door driehoekig fronton; begane grond gemarkeerd door horizontaliserende schijnvoegen en de bovenverdieping door een rondbogig trappenlicht. Drie traveeën breed bordes met ijzeren balustrade tussen kandelaberachtige pijlers.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Izegem

Izegem (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.