Kasteeldomein Wolvenhof

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Wolvenhof. Monumentaal landhuis gelegen tussen de wijken Bosmolens en De Mol. Samen met het meer noordelijk gelegen zogenaamd Kasteel Wallemote, in 1913 gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, gesigneerd "Architecte J. Vercoutere Isegehm". Gelegen te midden van tuin met in het noorden een vijver. Voorheen te bereiken via een erfoprit, gedeeld met het Kasteel Wallemote, heden via lange erfoprit ter hoogte van de historische hoeve zogenaamd Wolvenhof (Wolvenhofstraat nummer 2). Eclectisch kasteel met sterk neoclassicistische inslag zie de horizontale gevelgeleding en het gebruik van oeils-de-boeuf. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Rijkelijk gebruik van arduin voor vensteromlijstingen, borstweringen, muurbanden,... Rondbogige benedenvensters en getoogde bovenvensters. Deurtravee bekroond door driehoekig fronton; begane grond gemarkeerd door horizontaliserende schijnvoegen en de bovenverdieping door een rondbogig trappenlicht. Drie traveeën breed bordes met ijzeren balustrade tussen kandelaberachtige pijlers.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Parkaanleg

Het park werd samen met de bouw van het landhuis uitgevoerd, een groot deel van het aanwezige bomenbestand dateert dan ook uit de periode circa 1912. Park aangelegd in landschappelijke stijl met gazons en omgevende bomengordel en zichtassen vanuit het landhuis en vanaf de tuinbrug richting de ingang van het domein. In de noordelijke zichtas van het landhuis werd een 8-vormige vijver uitgegraven. Over de insnoering ligt een houten tuinbrug met smeedijzeren leuning met de initialen van de toenmalige bouwheer-eigenaar, Emile Vanden Bogaerde. Op een oude postkaart wordt in de omgeving van de vijver tevens een tuinpaviljoen met een door zuilen gesteund tentdak afgebeeld.

Tot in 1952 deelden het Wolvenhof en het naastgelegen kasteeldomein Wallemote dezelfde inrit aan de Kokelarestraat. Ten oosten van het toegangshek tussen ingesnoerde bakstenen hekpijlers met apart voetgangerspoortje, ligt de voormalige conciërgewoning.

Heden vormt het park samen met het naastgelegen Wallemote een provinciaal domein van 12 ha. Beide parken werden met elkaar verbonden door een nieuwe aanleg naar ontwerp van landschapsarchitect Geert Bossaert uitgevoerd in 2007-2010.

• DEMEYERE J. & DEMEYERE A. 2019: Beheersplan Kasteel Wolvenhof, Izegem, Kortrijk, 16, 30-32.
  • Google Maps, Streetview, Kokelarestraat 83, Izegem [online] (geraadpleegd op 26 november 2022).