Kasteeldomein Wallemote

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Wallemote. Naam verwijst naar het voormalige leen Wallemote, dat in de omgeving lag. Monumentaal landhuis gelegen te midden van een beboomd park en bereikbaar via lange noordelijke erfoprit. In 1913, samen met het Kasteel Wolvenhof gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, en vermoedelijk eveneens naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem). Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet door de Duitsers en tijdelijk gebruikt als gevangenis. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel verkocht aan borstelfabrikant R. Werbrouck-Peers. In 1952 verkocht aan het Sint-Jozefscollege. Sinds 1997 in het bezit van de Stad. Het park is eigendom van de provincie.

Eclectisch kasteel, met verwijzingen naar de classicerende neobarok, zie halsgevel met arduinen siervazen en naar de zogenaamde Franse stijlen zie mansardedak, muuropeningen, kleine roedeverdelingen, doch afwijkend, eerder gedrongen volume. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met souterrain en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (leien); dakvensters onder driehoekig fronton. Lijstgevel doorbroken door centrale halsgevel onder gebogen fronton met centraal laurierkrans waarin initialen van opdrachtgevers namelijk "G B"; driezijdige bow window waarboven balkon met natuurstenen balusterborstwering. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde natuurstenen omlijsting, afwisselend met borstwering of balkon met smeedijzeren balustrade. Rondbogige benedenvensters. Twee traveeën breed bordes. Gelijkaardige achtergevel met jaartal 1913 opgenomen in fronton; getypeerd door gevelbreed bel-etageterras en balkon opgevangen door gekoppelde zuilen. Rechter zijgevel getypeerd door vijfzijdige bow window. Linker zijgevel met dienstingang.

Vrij gaaf bewaard binnenhuis met inrichting zowel naar neoclassicistisch als neobarok model. Volledig betegelde voormalige keuken in het souterrain. Ruime ontvangstruimte in neo-Vlaamserenaissance-stijl, zie samengestelde balklaag met moer- en kinderbalken, houten lambrisering en monumentale schouw met getorste marmeren zuilen. Houten bordestrap verlicht door drieledig glas-in-loodvenster; centraal medaillon met afbeelding van Heilige Hubertus. Daarachter, de meer intieme ruimten met neoclassicistische aankleding, zie marmeren schouwen met guirlandes, rozet, strikmotief en ramskoppen. Deels behouden slaapkamers met neoclassicistische aankleding op de bovenverdieping.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol

Parkaanleg

Het landhuis werd samen met het Wolvenhof ontworpen door architect Jules Vercoutere in samenwerking met de Gentse architect Amandus Robert Janssens, die vooral in Oost-Vlaanderen actief was. Bij de aanleg van beide domeinen werd de openbare weg die hier oorspronkelijk liep van de stad overgekocht en geprivatiseerd. Op historische postkaarten uit het begin van de 20ste eeuw wordt de woning als ‘kasteel Boschmolen’ aangeduid, verwijzend naar de naam van de wijk waarop het gebouwd werd.

In het archief van de aannemer, het tot op heden actieve bouwbedrijf A&P Serck, is een niet gedateerd plan van het tuinontwerp van de hand van Louis Breydel bewaard. Hierbij werd een formele tuinaanleg aansluitend bij de zuidgevel gecombineerd met een meer landschappelijke aanleg voor de rest van het domein, ontsloten door een padenpatroon van elkaar snijdende cirkels. Deze revival van geometrische tuinaanleg in de directe omgeving van de woning ontstond eind 19de eeuw en wordt ook 'style Duchêne' genoemd, naar de Franse tuinarchitecten vader (Henri) en zoon (Achille) Duchêne. De formele tuin bestaat uit twee parallel met de zijgevels lopende paden die twee grasparterres en een centrale vijver omsluiten. De vijver, op het plan aangeduid als ‘Bassin Louis XVI’, heeft de vorm van een vierpas. Op oude postkaarten is zichtbaar dat de plattebandes van de gazonparterres beplant zijn met rozen. Ook het ontwerp ten noorden van het landhuis met ondermeer een cirkelvormig bloembed aan de inrit is deels herkenbaar op oude postkaarten. De topografische kaart is hier niet betrouwbaar, het domein wordt pas voor de eerste maal op de kaart van 1969 afgebeeld, in tegenstelling tot het naastgelegen Wolvenhof.

In 1951 komt het landhuis in het bezit van het Sint‐Jozefscollege te Izegem. Zij veranderen de naam van het landhuis in Kasteel Wallemote ́ en plaatsen in 1952 een toegangspoort waarop deze nieuwe naam gegraveerd staat. Voorheen deelde Wallemote en het naastgelegen Wolvenhof dezelfde inrit met naastgelegen conciërgewoning aan de Kokelarestraat. Rond 1955 wordt de gemetselde vijver ten zuiden van het kasteel gedempt, de evenwijdige paden van de vroegere formele aanleg blijven nog tot begin 21ste eeuw bewaard.

Heden vormt het park samen met het naastgelegen Wolvenhof een provinciaal domein van 12 ha. Beide parken werden met elkaar verbonden door een nieuwe aanleg naar ontwerp van landschapsarchitect Geert Bossaert uitgevoerd in 2007-2010. Daarbij werd in de tuin ten zuiden van het landhuis een nieuwe, onregelmatig gevormde vijver ingepast. De rondweg van het vroegere tuinontwerp van Breydel bleef daarbij bewaard.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • DEMEYERE J. & DEMEYERE A. 2019: Beheersplan Kasteel Wolvenhof, Izegem, Kortrijk, 16-17, 24, 30.
  • AN. 2020: Beheersplan Kasteel Wallemote - Izegem, Gent, 11.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2000, Izegem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 28 november 2022).