Kasteel Wallemote

Gemeente Izegem

is deel van de bescherming als monument Kasteel Wolvenhof en Wallemote met conciërgewoning

Typologielandhuizen, parken
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Wallemote. Naam verwijst naar het voormalige leen Wallemote, dat in de omgeving lag. Monumentaal landhuis gelegen te midden van een beboomd park en bereikbaar via lange noordelijke erfoprit. In 1913, samen met het Kasteel Wolvenhof gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, en vermoedelijk eveneens naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem). Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezet door de Duitsers en tijdelijk gebruikt als gevangenis. Na de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel verkocht aan borstelfabrikant R. Werbrouck-Peers. In 1952 verkocht aan het Sint-Jozefscollege. Sinds 1997 in het bezit van de Stad. Het park is eigendom van de provincie.

Eclectisch kasteel, met verwijzingen naar de classicerende neobarok, zie halsgevel met arduinen siervazen en naar de zogenaamde Franse stijlen zie mansardedak, muuropeningen, kleine roedeverdelingen, doch afwijkend, eerder gedrongen volume. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met souterrain en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (leien); dakvensters onder driehoekig fronton. Lijstgevel doorbroken door centrale halsgevel onder gebogen fronton met centraal laurierkrans waarin initialen van opdrachtgevers namelijk "G B"; driezijdige bow window waarboven balkon met natuurstenen balusterborstwering. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde natuurstenen omlijsting, afwisselend met borstwering of balkon met smeedijzeren balustrade. Rondbogige benedenvensters. Twee traveeën breed bordes. Gelijkaardige achtergevel met jaartal 1913 opgenomen in fronton; getypeerd door gevelbreed bel-etageterras en balkon opgevangen door gekoppelde zuilen. Rechter zijgevel getypeerd door vijfzijdige bow window. Linker zijgevel met dienstingang.

Vrij gaaf bewaard binnenhuis met inrichting zowel naar neoclassicistisch als neobarok model. Volledig betegelde voormalige keuken in het souterrain. Ruime ontvangstruimte in neo-Vlaamserenaissance-stijl, zie samengestelde balklaag met moer- en kinderbalken, houten lambrisering en monumentale schouw met getorste marmeren zuilen. Houten bordestrap verlicht door drieledig glas-in-loodvenster; centraal medaillon met afbeelding van Heilige Hubertus. Daarachter, de meer intieme ruimten met neoclassicistische aankleding, zie marmeren schouwen met guirlandes, rozet, strikmotief en ramskoppen. Deels behouden slaapkamers met neoclassicistische aankleding op de bovenverdieping.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol