Samenstel van twee burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Korenmarkt
Locatie Korenmarkt 2, 3, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadhuis Izegem, stadswoningen en burgerhuizen

Deze bescherming is geldig sinds 02-02-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Samenstel van twee eclectische burgerwoningen van anno 1895 zie cartouche op de deurlatei (nummer 3).

Voormalige dokterswoning (nummer 3) van drie/vier traveeën en twee bouwlagen (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); twee dakkapellen onder tentdak. Bakstenen lijstgevel op sokkel van arduin en breuksteen; picturale gevelbehandeling aansluitend bij de traditionele architectuur en zogenaamde neo-Vlaamserenaissance zie witgeschilderde hoekstenen, negblokken, lateien, aanzet- en sluitstenen van de rechthoekige vensters; ook muurbanden die samen met de kordonvormende onderdorpels en waterlijst van arduin de horizontale geledingen onderstrepen. Diamantkopfries onder de houten kroonlijst op modillons. Centrale deurtravee oplopend in tuitgevel met overhoeks topstuk en gekoppeld zoldervenster. Rechthoekige deur in uitgewerkte omlijsting met diamantkop- en peenmotief onder de balkonplaat met gietijzeren hek opgevangen door zware consoles. Aangepaste vensteropening rechts.

Deels behouden interieur met bepleisterde plafonds met rozet; centrale traphal met neobarokke bordestrap; salon met schouwmantel van zwart marmer met neobarok inslag.

Rechts, aanpalend diephuis (nummer 2) van één travee onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), aansluitend bij de hoofdbedaking. Schoudergevel belijnd met speklagen; puilijst met diamantkopversiering naar het patroon van de kroonlijst van het vorige pand. Drielicht van de tweede en centraal rondboogvenster van de derde bouwlaag opgenomen in een gestileerde interpretatie van een Brugse travee. Verbouwde begane grond met winkelpui.

  • Stadsarchief Izegem Bouwvergunningen 6/ 1893-1896.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Korenmarkt

Korenmarkt (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.