Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen van 1875, naar ontwerp van J. Mullie (?); drie en vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen). Nummer 4, voormalig hotel "la couronne d'or", zie sporen van beschildering op borstwering van de mezzanino. Eenvoudige bakstenen lijstgevel op arduinen plint, geaccentueerd door centraal balkon op arduinen consoles; getraliede kelderopeningen. Rechthoekige benedenvensters met afgeronde hoeken; typische, gelijksoortige ramen met persiennes en bewaard houtwerk. Centrale poort; voetenschraper, telkens rechts van de inkom.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 3/ 1875-1882.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol