Hoekhuis in traditionele stijl

Straat Keizerstraat

is beschermd als monument Hoekhuis in traditionele stijl

Typologiestadswoningen
Stijltraditioneel
Datering17de eeuw

Beschrijving

Traditioneel breedhuis op de hoek van Keizerstraat en Paternosterstraat, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Als eigen woning gerestaureerd naar een ontwerp door de architect Georges Gilliot uit 1972. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de Keizerstraat, Vlaamse pannen). Lijstgevel met wit gekaleid bak- en zandstenen parement verankerd door muurankers met gekrulde spie; bakstenen sokkel met een zandstenen afschuining. Rechthoekige vensters met kwartholprofiel en vernieuwende arduinen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur met rondboogvormig bovenlicht in een recente arduinen omlijsting in de laatste travee. Hardstenen straatnaambord. Blinde zijgevel met links acht treden; verder in de Paternosterstraat verankerde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met getrapt dakvenster (drie treden) met topstuk waarin rechthoekig venster met kwartholbeloop en uitspringende latei. Overhoekse baksteenfries onder de kroonlijst; rechthoekige beluikte vensters met links twee bewaarde kloosterkozijnen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#54642.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita