erfgoedobject

Hoekhuis in traditionele stijl

bouwkundig element
ID: 5141   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5141

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel breedhuis op de hoek van Keizerstraat en Paternosterstraat, dat in kern minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand werd als eigen woning gerestaureerd naar een ontwerp door de architect Georges Gilliot uit 1972.

Breedhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Keizerstraat, pannen). Lijstgevel met wit gekaleid bak- en zandstenen parement verankerd door muurankers met gekrulde spie; bakstenen sokkel met een zandstenen afschuining. Rechthoekige vensters met kwartholprofiel en vernieuwde hardstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur met rondboogvormig bovenlicht in een recente hardstenen omlijsting in de laatste travee. Hardstenen straatnaambord. Verankerde, blinde zijgevel, aangepaste trapgevel met links acht treden. Verder in de Paternosterstraat verankerde lijstgevel van drie travee├źn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de Paternosterstraat, pannen). Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en een topstuk, geopend door een rechthoekig venster met kwartholbeloop, een latei op korbelen en een druiplijst. Overhoekse baksteenfries onder de kroonlijst; rechthoekige beluikte vensters met links twee bewaarde kloosterkozijnen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#54642.

Bron     : -
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis in traditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5141 (Geraadpleegd op 03-07-2020)