Teksten van Soeten Naem Jesus en de Rosenhoedt

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5142

Soeten Naem Jesus en de Rosenhoedt ()

Ensemble van drie traditionele diephuizen met trapgevels, die uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw dateren. Het nummer 32 draagt van oudsher de naam "Soeten Naem Jesus", het nummer 36 de naam "de Rosenhoedt", van nummer 34 is de huisnaam niet gekend. Vermoedelijk werden deze laatste twee panden van bij oorsprong als één geheel opgetrokken. Nummer 32, waarvan de bovenvensters in 1855 door de heer A. Geudens waren aangepast en voorzien van hardstenen lekdrempels, werd een eerste maal hersteld tijdens het interbellum. Het pand onderging een tweede restauratie in opdracht van de heer W. Bresseleers, naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1979, uitgevoerd in 1980 e.v. Daarbij werd het pand met herstel van de gevel geïncorporeerd in een nieuwbouwproject op het aanpalende hoekperceel (Keizerstraat 30, Paternosterstraat 1), dat een eengezinswoning en twee studio's omvat. De samengevoegde nummers 34 en 36 werden naar een ontwerp door het architectenbureau Stramien uit 2006 gerestaureerd tot eengezinswoning, met herstel van de gevels, reconstructie van de pui en toevoeging van een trappenhuis. Uitvoerend architect van dit project was Peter Leroy, opdrachtgever professor Filip Reyntjens.

Diephuizen van drie (nummers 32 en 34) en twee traveeën (nummer 36), twee bouwlagen hoog onder zadeldaken. Trapgevels van zeven treden met een overhoeks topstuk (nummers 32 en 36) in verankerde bak- en zandsteenbouw, nummers 34-36 wit gekaleid. Aangepaste rechthoekige deur- en vensteropeningen, met deels bewaarde kwartholle negblokken, in nummer 32 met druiplijst en sporen van een wigvormig ontlastingssysteem, in nummer 34-36 met hardstenen lateien en lekdrempels. In de geveltoppen, een drielichtskozijn en hogerop een rechthoekig luik, in nummer 32 met bewaarde omlopende waterlijst en druiplijsten. In nummer 34-36 bewaarde achtergevels: verankerde bepleisterde en beschilderde puntgevels met muurvlechtingen en rechthoekige muuropeningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1855#255 en 18#60842 (nummer 32), 3151#261 (nummer 34-36); foto's FOTO-OF#6176 en FOTO-OF#6183.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Soeten Naem Jesus en de Rosenhoedt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203179 (geraadpleegd op ).


Soeten naem Jesus en de Rosenhoedt ()

Huizen eertijds zogenaamd "Soeten naem Jesus" (nummer 32) en "de Rosenhoedt" (nummer 36). Drie trapgevels (acht treden + overhoekse topstukken) in traditionele stijl; drie traveeën en twee bouwlagen onder leien of pannen zadeldaken (tweede helft van de 16de eeuw-eerste helft van de 17de eeuw). In de geveltop, drielichtskozijn en hogerop een rechthoekig venster, in de trapgevel van nummer 32 bewaarde omlopende waterlijsten en lateien. Ankers met gekrulde spie. Rechthoekige vensters met in nummer 32 bewaarde geprofileerde zandstenen bovendorpels en sporen van een wigvormig ontlastingssysteem. Nummer 34-36 met moderne winkelpui (derde kwart van de 20ste eeuw). Achtergevels (zichtbaar vanop terrein tussen Jan Van Lierstraat en Paternosterstraat): verankerde bepleisterde en beschilderde tuitgevels met rechthoekige muuropeningen. Fel verwaarloosde nummer 32.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Soeten Naem Jesus en de Rosenhoedt [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5142 (geraadpleegd op ).