Eenheidsbebouwing van vijf arbeiderswoningen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van vijf arbeidershuizen bij de voormalige duivenringfabriek Vercamert: enkelhuistype van drie en twee trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen), van 1906 n.o.v. L. Verstraete (Izegem). Variatie d.m.v. detailwerking en muuropeningen. Verzorgde bakstenen lijstgevel, doorbroken door klimmend dakvenster; twee later toegevoegde dakkapellen cf. bouwplan. Bakstenen lijstgevel met sporen van gepikte plint verlevendigd d.m.v. gele baksteen voor o.m. ontlastingsbogen, muurbanden en borstwering. Bewaard schrijnwerk. Nr. 34 en 36, aangepaste muuropeningen cf. bouwnaden.

Nr. 44. Diephuis met aangepaste poort leidend naar de voormalige fabriek (i.l.v. 1999 afgebroken en vervangen door nieuwbouw).

Referentie(s)

SAI Bouwv. 9/ 1903.