erfgoedobject

Arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
51422
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51422
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Arbeidershuisje van 1927, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem); deel uitmakend van een samenstel van twee arbeidershuisjes gesitueerd aan de ingang van de voormalige borstelfabriek "Sintobin Frères", later"ESSEF N.V." (merk "l'abeille").

Fabriek opgericht in 1907 aan de Roeselaarsestraat en sinds 1913 gevestigd in de Krekelstraat; circa 1994 is de productie overgebracht naar Sri Lanka en de magazijnen en burelen naar Sint-Eloois-Winkel. Zowel de fabriek als de tegenhanger van dit huisje zijn in de loop van 1994 verdwenen.

Enkelhuis opgetrokken uit lichte baksteen; verzorgd metselwerk cf. de omlopende meanderfries. Deurtravee oplopend in licht overkragend dakvenster; penanten op getrapte console. Getoogde deur gevat in geprofileerde rode bakstenen omlijsting. Veelhoekige plattegrond met zogenaamd "kamerke, woonkeuken en schotelhuis": toch poging om zekere symmetrie in te brengen, zie afgeschuinde woonruimten op de begane grond.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 21/ 1927.
  • Persoonlijke notities, Ph. Sintobin.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Arbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51422 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.