Arbeidershuisje

Beschrijving

Nr. 56-58. Arbeidershuisje van 1927, n.o.v. L. Verstraete (Izegem); deel uitmakend van een samenstel van twee arbeidershuisjes gesitueerd aan de ingang van de voormalige borstelfabriek "Sintobin Frères", later"ESSEF N.V." (merk "l'abeille").

Fabriek opgericht in 1907 aan de Roeselaarsestraat en sinds 1913 gevestigd in de Krekelstraat; ca. 1994 is de productie overgebracht naar Sri Lanka en de magazijnen en burelen naar St.-Eloois-Winkel. Zowel de fabriek als de tegenhanger van dit huisje zijn i.l.v. 1994 verdwenen.

Enkelhuis opgetrokken uit lichte baksteen; verzorgd metselwerk cf. de omlopende meanderfries. Deurtrav. oplopend in licht overkragend dakvenster; penanten op getrapte console. Getoogde deur gevat in geprofileerde rode bakstenen omlijsting. Veelhoekige plattegrond met z.g. "kamerke, woonkeuken en schotelhuis": toch poging om zekere symmetrie in te brengen cf. afgeschuinde woonruimten op de begane grond.

Referentie(s)

SAI Bouwv. 21/ 1927. Persoonlijke notities, Ph. Sintobin.