erfgoedobject

De Seven Sterre en den Rozenhoed

bouwkundig element
ID: 5143   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5143

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis eertijds zogenaamd "de Seven Sterre" en "den Rozenhoed", in 1655 samengevoegd. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een traditionele kern die opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw. In laatclassicistische stijl aangepast met een extra verdieping en een lijstgevel omstreeks 1800.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verkleinende ordonnantie, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Registers van rechthoekige vensters met kwarthol beloop op afzonderlijke lekdrempels. In de tweede travee, rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht in een laatclassicistische, hardstenen omlijsting met sluitsteen en entablement op gegroefde consoles met diamantkop en guttae. Houten kroonlijst op klossen. Rechts aansluitende annex van één travee en twee bouwlagen met rechthoekige deur in een hardstenen geprofileerde omlijsting onder gestrekte waterlijst waarboven rechthoekig bovenlicht.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: De Seven Sterre en den Rozenhoed [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5143 (Geraadpleegd op 06-04-2020)