Eclectisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Kruisstraat
Locatie Kruisstraat 27, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Eclectisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Eclectisch herenhuis gedateerd anno/ 1908 zie vergulde cartouches (volgens bouwplan goedgekeurd in 1904), gebouwd voor industrieel Vandekerckhove-Laleman naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem). De oorspronkelijk aanpalende cichoreifabriek La rénommée des Flandres, gesticht in 1880 (1885 aankoop gebouwen van D'Hondt-Boudrez) en de borstelhoutenfabriek, opgericht in 1898, werden in 1989 gesloopt en ingenomen door de Stedelijke Muziekacademie en het Stedelijk Auditorium en parking.

Imposant enkelhuis van drie en vier traveeën en twee bouwlagen; complexe bedaking (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met rijkelijk gebruik van arduin voor de sokkel met getoogde en getraliede kelderopeningen; eveneens verwerkt voor muurbanden, lateien, druiplijsten en ornamenten voornamelijk met neo-Vlaamserenaissance-inslag. Typische sierankers. Driedelige gevelordonnantie: torenachtig uitgebouwde linker deurtravee onder hoogopgaand schilddak (kunstleien); drie middentraveeën belijnd door een balusterbalkon op de bel-etage en een dito borstwering boven de kroonlijst op klossen; rechter risaliet oplopend in een historiserende schoudergevel gemarkeerd door driezijdige houten erker naar neoclassicistisch patroon. Afwisseling van rondbogige- en rechthoekige vensters. Fraaie neoclassicistische vleugeldeur in geprofileerd rondboogportaal; glas in lood in het bovenlicht met verfijnde tracering.

  • Stadsarchief Izegem Bouwvergunningen 10/ 1904.
  • Stadsarchief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, Dossiernummers 156-220, nummer 201.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1974-1975, 6 delen, p. 570-579.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 311.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kruisstraat

Kruisstraat (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.