Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Nr. 41-43-45. Op elkaar afgestemd tweestel in regionalistische architectuur. Herberg gedateerd anno/1923 in gevelstenen (nr. 41), (vlg. bouwplan van 1924) n.o.v. C. Spriet (Izegem), vier jaar later uitgebreid met kantoorruimten n.o.v. A. Spriet (Izegem) en i.o.v. de Samenwerkende maatschappij "Onze voorzorg" (Roeselare) cf. gevelstenen anno/ 1927 ( nr. 45).

Bakstenen lijstgevel doorbroken door twee schoudergevels met getrapt topstuk; voorts houten kroonlijst met tandlijst. Decoratieve accentuering door arduin en witte sierbaksteen o.m. voor casementen en jaarstenen met vergulde belettering. Verdiepte rondboogvensters met bewaard houtwerk waarin o.m. groen glas-in-lood.

Referentie(s)

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol