School met klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School met klooster

Beschrijving

Gebouwencomplex gegroepeerd rondom een geplaveide binnenkoer, omvat basisschool Heilige Familie, achterin gelegen voormalig klooster en parochiaal centrum (straatzijde). Oudste vermelding van een "wijkschool" gaat echter terug tot 1854

1898: stichting van de kloosterschool door de Zusters van Maria, onder invloed van pastoor L. De Hulster.

Bouw van klooster met kapel en klaslokalen 1913: uitbreiding van de school met twee klaslokalen (ten westen) en een nieuwe toegangspoort, naar ontwerp van Buyse (Izegem).

1922: inrichting van de huishoudklas tot schoolkapel en later tot parochiale hulpkapel.

1941: inrichting van parochiaal centrum tot noodkerk. 1964-1965: oprichting van drie kleuterklassen en van een nieuwe inkom, naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem).

1977-1982: verdere uitbreidingen ten westen, naar ontwerp van K. Vandommele (Izegem)

Parochiaal centrum: voormalige schoollokalen onder meer met huishoudklas, in 1941 omgevormd tot noodkerk; in gebruik tot 1964. Laag bakstenen volume van één bouwlaag onder pannen schilddak; houten kroonlijst waaronder bakstenen tandfries. Getoogde vensters onder doorgetrokken druiplijst van gele baksteen; bakstenen borstwering op consooltjes; behouden houtwerk met roedeverdeling; schuiframen. Links en rechts twee bakstenen portalen.

Voormalig klooster en kapel, heden bureel en secretariaat: witbeschilderd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok loodrecht op de straat, leien); twee dakkapellen. Licht vooruitspringende deurtravee oplopend in dakvenster met beglaasde muurnis; Heilige Hartbeeld. Getoogde vensters onder doorgetrokken druiplijst; borstwering.

Rechts, aanpalende kloosterkapel; eenbeukig neogotisch bedehuis op rechthoekige plattegrond. Bakstenen puntgevel met schouderstukken bekroond door arduinen kruis; leien zadeldak met dakruiter. Op elkaar gestelde versneden steunberen. Vooruitspringend portaal met tuitgeveltje; spitsboogdeur.

Omringende klassenvleugels uit 1964-1965 van één bouwlaag onder plat dak.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 13/ 1912-1914.