erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5144
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5144

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G. Koninckx, naar een ontwerp door Victor Wittemans uit 1877. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van de architect, die tijdens zijn loopbaan in Antwerpen, van 1870 tot 1898, een conventioneel neoclassicisme beoefende.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een bewerkte hardstenen plint waarin getraliede souterrainvensters. Nadrukkelijke horizontaal geleed door geprofileerde waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet in de linker travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort omlijst door pilasters en een guirlandemedaillon boven de latei, en op de bel-etage door een entablement en een balkon met oorspronkelijk doorgetrokken gietijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, op de begane grond met bewerkte sluitsteen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met panelenfries en houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk en vensterleuningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1877#764.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5144 (Geraadpleegd op 20-04-2021)