Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de drukker F.J. Van Ael-Schoofs, naar een ontwerp door de aannemer Vve. A. Vanderstraeten et Fils uit 1880. Tot het oorspronkelijke bouwprogramma behoorde een drukkersatelier. Het aannemersbedrijf van Antoine Vanderstraeten, voortgezet door zijn weduwe Isabella Boets, was verderop in de Keizerstraat gevestigd. Midden jaren 1890 namen zonen Jean Baptiste en Leopold de zaak over, onder de naam Entreprises Générales de Travaux Publics Vanderstraeten Frères.
Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op klassieke houten winkelpui met hardstenen plint. Pui met zijportaal, pilasters, en entablement bestaande uit een architraaf, fries, kroon- en tandlijst op voluutconsoles met diamantkop en guttae, bekroond door een gevelbreed balkon met ijzeren leuning. Geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt geaccentueerd door geriemde vensteromijstingen, cartouchesleutels, een entablement en borstwering met trigliefen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en hoekconsoles vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk; bewaarde ijzeren keldertralie.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203183 (geraadpleegd op ).
Breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met mooie houten winkelpui en groot balkon, voorts gemarkeerd door kordons en doorlopende lekdrempels. Gevelbeëindiging met geleed kordon, versierd fries en kroonlijst met tandlijst op klossen en gegroefde consoles. Rechthoekige vensters, in middentravee in geriemde omlijsting verrijkt met sleutels en oren. Middenvenster op tweede verdieping in verhoogd entablement.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5147 (geraadpleegd op ).