Teksten van Burgerhuis in second-empirestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5149

Burgerhuis in second-empirestijl ()

Burgerhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van mevrouw Collignon, naar een ontwerp door de architect Guillaume Léopold Ricquier-Winckelmans uit 1867. Voor de bouw werd een traditioneel diephuis met puntgevel uit de 17de eeuw gesloopt. Het gebouw is representatief voor het vroege oeuvre van Ricquier-Winckelmans, van wie in Antwerpen een zeventigtal nieuwbouwprojecten werden teruggevonden uit de jaren 1865 tot 1884. Zijn ontwerpen voor burgerhuizen, vaak ensembles van gekoppelde woningen, evolueren van een rijk gedecoreerde second-empirestijl, naar een soberder neoclassicisme. Het oorspronkelijke zadeldak werd in 1925 door de architect Jan Jacobs vervangen door de huidige pseudo-mansarde. Volgens een recente gevelsteen stond op deze plaats het woonhuis van de dichteres Anna Bijns (1493-1575).

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak dat in 1925 werd vervangen door een leien pseudo-mansarde waarin twee dakkapellen. Van de bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, is de begane grond later verbouwd tot koetspoort. Geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde bovenvensters. Geriemde vensteromlijstingen met oren en rozetten, en gietijzeren borstweringen accentueren de eerste verdieping; de omlijstingen en parapetten van de tweede verdieping zijn verwijderd. Verder onderscheidt de gevel zich door een typisch second-empiredecor op de borstweringen, achtereenvolgens gevormd door een ingekerfde rankwerkfries en een zware guirlande met vrouwenhoofd en rozetten. Een klassiek hoofdgestel met guirlandes en rozetten tussen de uitgelengde consoles van de houten kroonlijst, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1867#597 en 1925#22714.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Burgerhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203227 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak waarin twee dakkapellen, te dateren in het tweede of derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met aangepaste benedenverdieping; markerende kordon vormende lekdrempels en gekorniste kroonlijst op zware, versierde consoles. Borstwering en fries versierd met guirlandes en medaillons. Segmentboogvensters in geriemde omlijstingen met oren en neuten; deurvensters van tweede verdieping met sierlijke gietijzeren leuningen; smallere leuninkjes op bovenvensters.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Burgerhuis in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5149 (geraadpleegd op ).