Parochiekerk Sint-Raphaël

Beschrijving

Zogenaamd naar Raphaël Gillès de Pélichy die de grond schenkt voor de bouw van de kerk. Parochiekerk van de wijken 't Kotje en de Nieuwe Kasteelwijk. In oorsprong gebouwd als noodkerk voor de bewoners van de nieuwe verkaveling.

Aan de straat gelegen bedehuis omgeven door bomen, gelegen tussen de Lendeleedse-, Henri Dunantstraat en Prinsdomlaan; ten westen, pastorie uit de jaren 1960 (Henri Dunantlaan nummer 53).

Moderne, zuid-noord georiënteerde kerk, gebouwd in 1961-1962, naar ontwerp van Seraphin Wylein (Izegem). In 1989 herstellingswerken: vernieuwen van het dak, volledig uit steen optrekken van zuidelijke muur, plaatsen van twee gebrandschilderde vensters in koor, naar ontwerp van A. Vandromme (Izegem).

Vrijstaande klokkentoren ten noorden. Strak belijnd bakstenen bedehuis van het type zaalkerk met rechthoekig schip en vlak afgesloten koor onder licht hellend lessenaarsdak dat rust op de vrijgelaten metalen constructie-elementen zie pijlers en I-balken. Sober interieur met bepleisterde en beschilderde wanden.

• MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, dl. 1, Decanaten Izegem, Lichtervelde, Roeselare, Staden, Tielt en Torhout, Izegem, Sint-Rafaël, p. 12-13.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol