Hoeve De Hoge Poort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hoge Poort

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "De hoge poort", gelegen ten westen van de Lokkebeek; eind 19de-eeuws uitzicht. De oudste vermelding gaat terug tot 1653. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een omwalde hoeve, zie resten ten zuiden; eveneens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Goed ter poorte", met een duidelijk te onderscheiden dubbele omwalling en poortgebouw (thans verdwenen); nu grosso modo zelfde opstelling maar met latere uitbreidingen ten zuiden (begin 20ste eeuw) en ten noordoosten (vierde kwart van de 20ste eeuw).

Lage, losstaande bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf met verdiepte vaalt. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Ten westen, boerenhuis van acht traveeën; heden L-vormige plattegrond ten gevolge van latere uitbreidingen; naar verluidt verhoogd in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Getoogde vensters met deels vernieuwd houtwerk; zie behouden luiken. Ten noorden, schuur en stalvleugel, op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangegeven als twee afzonderlijke vleugels, thans één enkele, onder zadeldaken met verschillende dakhelling en bekleding. Ten zuiden, stal.

• Merkwaardige hofsteden te Izegem, dl. I, p. 29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol