Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Imposant herenhuis met neoregence-inslag gebouwd in 1872, naar ontwerp van J. Mullie (Izegem). Onderkelderd breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde lijstgevel met contrasterend gebruik van arduin voor onder meer de geblokte pui en vensteromlijstingen. Lijstgevel belijnd door puilijst, doorgetrokken lekdrempels van arduin, waterlijsten en de gekorniste kroonlijst; eenvoudig entablement waaronder fries met spiegels. Symmetrisch opgebouwde gevel met markante hoekrisalieten afgezet door arduinen pilasters; getoogde deuren onder de balusterbalkons tussen postamenten en op consoles van arduin; bewaarde vleugeldeur in de rechter travee. Getoogde benedenvensters in geriemde omlijsting; verlaagd als winkelraam in het vierde kwart van de 20ste eeuw; sinds 1999 centrale vensters omgebouwd tot winkeltoegang. Schouderboogvormige bovenvensters in geprofileerde arduinen omlijsting getypeerd door balusterborstwering en latere ijzeren leuningen op de lagere derde bouwlaag.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 2/ 1825-1874.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol