• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalig enkelhuis, volgens bouwplan met vernieuwd parement van 1924; vermoedelijk heropgebouwd of hersteld in 1940-1941, zie gevelsteen. Gevel van lichtgele baksteen met rijkelijk gebruik van simili-natuursteen. Regionalistische strekking met neo-Vlaamse renaissance- en barokke-inslag zie rechter venstertravee opgevat als verhoogde halsgevel met voluten en gebogen fronton, cartouches en drieledige stenen kruis- en kloosterkozijn. Het resterende gebogen fronton in de linker travee wijst op de vroegere deurtravee. met ingeschreven rondboogdeur tussen een klooster- en bolkozijn. Tot de meer eigentijdse interpretaties horen de driezijdige erker rechts en het drielicht in de geveltop met behouden kleine roedeverdeling. Het bouwplan voorzag decoratief glas in lood in alle bovenlichten. Volledig tot winkel verbouwde begane grond.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 16/ 1924.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol