erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 5150   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5150

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1841 opgetrokken in opdracht van de heer J. Mannekens. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Brede rijwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met op de begane grond imitatievoegen uitstralend boven de muuropeningen, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de bredere middenas. Deze wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort, waarboven een balkon met voluutconsoles en doorgetrokken gietijzeren borstwering vóór de deurvensters van de bel-etage. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting, de topgeleding geaccentueerd door onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de poort en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1841#171.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5150 (Geraadpleegd op 06-04-2020)