Samenstel van burgerhuis en winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van een woonhuis (nummer 27) en winkel (nummer 29). Eclectisch getinte rijhuizen gedateerd anno/ 1910 zie neorenaissance cartouches in borstwering van erker (nummer 27). Gevelparement van gele baksteen met typerende geometrische motieven en muurbanden van oranje baksteen. Telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder deels gemansardeerde bedaking.

Nummer 27, voormalig enkelhuis met combinatie van lijst- en schoudergevel van het rechter risaliet gemarkeerd door tweezijdig erkertje op natuurstenen console en bekronende balustrade met smeedijzeren hek voor het rondboogdeurvenster in de top. Balusterborstwering voor het rondboogvenster in de voormalige deurtrav. Banale winkelpui ter vervanging van de getoogde benedenvensters en deur, waarvoor het bouwplan een beglaasde vleugeldeur met smeedijzeren hek voorzag.

Nummer 29, lijstgevel waarvan de centrale venstertravee boven het tweezijdig erkertje van 1941 oploopt in een torenachtig uitbouw onder leien schilddak. Tot dezelfde verbouwing naar ontwerp van E. Allewaert (Izegem), horen het verhogen van bovenverdieping, de vensters en de markante drieledige art-decowinkelpui in omlijsting van groengeglazuurde tegels; verdiepte deur. Bovenlicht van gezandstraald glas met gestileerde geometrische motieven.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 14/ 1909-1911, 71/ 1941.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 dln., onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1997-1998, p. 64.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol