• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw van oorspronkelijk zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; rechthoekige keldergaten met rooster. Horizontaliserende kordonvormende lekdrempels, druip- en waterlijst en geprofileerde kroonlijst op fraai uitgewerkte consoles. Vierde travee gemarkeerd door poort in arduinen omlijsting geflankeerd door voetenschrappers; balkon met smeedijzeren hek op natuurstenen consoles. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; op de bovenverdieping in geprofileerde omlijsting; behouden houtwerk; latere schuiframen op de begane grond. Een bewaard plan van 1936 naar ontwerp van E. Allewaert voorzag de blijkbaar onuitgegevoerde verbouwing van de drie linker traveeën tot winkelpui; thans garagepoort in de eerste twee linker traveeën. Typische dubbelhuisplattegrond met doorlopende inrijpoort, rechts, salon en suite en links eetplaats en woonkamer gescheiden door de "trapzaal"; lagere dienstruimten en aanhorigheden in aanbouwsels aan weerszij van de "koer".

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 63/ 1936.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol