Hoeve Dischhoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Dischhoeve", thans uitgebaat als restaurant. Achterin gelegen hoeve met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw; mogelijk met 18de-eeuwse kern. Omwalde hoeve, aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Dischhofstede"; grosso modo zelfde opstelling. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers; muurnis. Lage, losstaande bakstenen bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf.

Ten nooden, boerenhuis met verankerde lijstgevel van vier traveeën onder licht uitzwenkend pannen zadeldak; recenter toegevoegd portaal onder lessenaarsdak. Aangepaste vensters.

Ten oosten, 18de-eeuws wagenhuis onder uitzwenkend wolfsdak (nok loodrecht op het woonhuis, mechanische pannen ter vervanging van strobedaking); overstekende dakrand op daklijstbalken aansluitend bij de gebintstijlen tussen schoorstukken. Bakstenen stoel en horizontale plankenbeschieting, duidelijk vernieuwd in de puntgevel. Ten westen, voormalige schuur en stal, thans verbouwd tot garages, zie achtergevel; behouden erfgevel.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 346.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol