Coöperatieve bakkerij Ons Eigen Brood

Beschrijving

Voormalige coöperatieve bakkerij zogenaamd "Ons Eigen Brood", opgericht in 1913, in opdracht van de "Samenwerkende Maatschappij van Lauwe", en gevestigd in de voormalige gebouwen van een suikerij- en chocoladefabriek, toebehorende aan Vanneste-Deleu.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw, zie rondboograampje met typisch houtwerk in de linkerzijgevel. Lijstgevel op arduinen plint met voetenschraper, mogelijk later gecementeerd en voorzien van schijnvoegen. Vensteromlijstingen naar neoclassicitisch patroon op de bovenverdieping. Benedenvensters geaccentueerd door de behouden rolluikkasten; typische bovenramen met afgeronde hoeken. Deur in smalle arduinen omlijsting. Links poortdoorgang die leidt naar de achterin gelegen gebouwen van "Ons Eigen Brood". Eenvoudige bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Thans met aangepaste muuropeningen en deels vervangen door garages.

• LERMYTE J.M., Geschiedenis van Izegem, 1985, p. 262-263.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie. Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1974-1975, 6 delen, p. 415.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol