erfgoedobject

Onze Lieve Vrouw en Jezus

bouwkundig element
ID: 5153   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5153

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van twee huizen zogenaamd "Onze Lieve Vrouw" en "Jezus". Herenhuis in classicistische stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw, acht traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en verkleinende ordonnantie op een hardstenen plint. Rechthoekige koetspoort in hardstenen Lodewijk XVI-omlijsting, met neuten, imposten, voluutsleutel en rozetten in de zwikken, gevat tussen pilasters met stafwerk, guttae en granaatappel. Het halsvormige topstuk met festoenen wordt bekroond door een markante siervaas met guirlande. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten op afzonderlijke lekdrempels. Geprofileerde daklijst en houten kroonlijst als gevelbeëindiging.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze Lieve Vrouw en Jezus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5153 (Geraadpleegd op 05-06-2020)