Burgerhuis en korsettenfabriek l'Hirondelle

Beschrijving

Deels vrijstaande burgerwoning met achterin gelegen korsettenfabriek zogenaamd "L' Hirondelle", van 1898, gebouwd in opdracht van fabrikant Fr. Declercq; in 1928 overgenomen door F. de Spiegelaere.

Dubbelhuis van vier traveeën + later toegevoegde bredere poorttravee in aansluitende bouwtrant; twee bouwlagen onder mansardedak en plat dak (nok parallel aan de straat, leien en Vlaamse pannen); twee dakkapellen. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint; voetenschraper en verluchtingsgaten. Getoogde vensters met arduinen sluitstenen en negblokken; vernieuwd schrijnwerk onder meer rolluikkasten op de bovenverdieping.

Nummer 35. Woonhuis van 1901 met vernieuwd parement uit de jaren 1950, eveneens gebouwd in opdracht van Fr. Declercq-Vermote.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 7/ 1897-1898, 8/ 1899-1902.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie. Onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1974-1975, 6 dln., p. 136-142.
  • Dit is West-Vlaanderen, p. 665.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol