Oorlogsmonument Brals Kruis

Beschrijving

Zogenaamd "Brals Kruis". Oorlogsmonument opgericht in opdracht van Declercq (fabrikant) voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog; gedateerd: "anno / 1920", zie gevelstenen. In oorsprong met voorliggend klein mortierkanon; voor veiligheidsredenen verwijderd in 1940 en na de Tweede Wereldoorlog vervangen door thans gerooide treurwilg. Pseudo-portaal met rondboognis in geblokte natuurstenen omlijsting; arduinen druiplijst op consoles. Nis met houten kruis geflankeerd door twee gedenkplaten onder entablement; Izegems wapenschild en goudkleurige banderollen met opschrift: "1914 Hulde aan onze Helden - Gestorven voor het Vaderland".

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 39/ 120-1921.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 dln., Brugge, 1995, p. 156.
  • VANDROMME A., Brals kruis, in Ten Mandere, nr. 68, 1984, p. 104-108.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol