Meubelbedrijf Clarysse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meubelbedrijf Clarysse

Beschrijving

Winkel-woonhuis zogenaamd "Clarysse". Meubelbedrijf gesticht circa 1859 en sinds 1905 gevestigd in de Nieuwstraat (nummer 3). In 1923 uitbreiding (nummer 5) met de aankoop van het oude postgebouw, dat verbouwd wordt naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem). Circa 1925 bouw van atelier in de tuin. In 1937 vernieuwing van winkelpui en vleugeldeur (nummer 3), naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem); respecteert de voorgaande pui-indeling (zie bouwplan). In 1938 wordt de fabriek overgebracht naar de Papestraat (deel van de voormalige brouwerij Carpentier). Eind 1998 werd de meubelproductie stilgelegd. Nummer 5. Winkelhuis van twee brede venstertraveeën en één centrale smalle deurtravee en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, pannen en leien); twee dakkapellen met voluten. Gele bakstenen lijstgevel met rijkelijk gebruik van arduin voor de geblokte deur- en vensteromlijsting. Huidig uitzicht minder uitgewerkt dan bouwplan. Nummer 3 met vernieuwd parement uit de jaren 1950. Thans, geüniformiseerde arduinen pui die doorloopt over beide gevels en de vorige verbouwingen respecteert.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 26/ 1932 (1923), 65/ 1937.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol