Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Izegem
Locatie Nieuwstraat 13, Izegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Nr. 13. Imposant neoclassicistisch herenhuis uit XIX B met aanpassingen uit de jaren 1950 cf. garage en uitbreidingen aan de achterzijde naar verluidt n.o.v. Viérin (Brugge). Dubbelhuis van negen trav; en twee bouwl. onder pannen zadeldak; waarschijnlijk samenvoegeing van twee panden cf. bedaking aan de achterzijde. De twee r.trav. werden naar verluidt in de jaren 1950 verhoogd met één bouwl. en op de begane grond verbouwd tot garage. Bepleisterde en blauwbeschilderde lijstgevel op arduinen plint; geprofileerde kroonlijst op consoles. Getoogde vensters: bovenvensters in geprofileerde omlijsting op doorgetrokken onderdorpels; benedenvensters met persiennes. Naar verluidt vernieuwde neorococospiegelboogdeur in arduinen omlijsting (kopie van een XVIII-deur in Knesselare). Muurkapel. Aangepaste garagetrav.

Behouden neoclassicistisch interieur: bepleisterde plafonds met geprofileerde kroonlijsten op consoles geaccentueerd door verguldwerk; marmeren schouwen. Uitbreiding uit de jaren 1950 aansluitend bij de neorenaissancestijl, n.o.v Viérin (Brugge).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol