erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51568
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51568

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Onderkelderd herenhuis van 1887; enkelhuistype vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien); geprofileerde lijst op modillons. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door zwart gesinterde baksteen voor de ordonnerende geblokte pilasters en de verticale casementen van de penanten op de bovenverdieping; voorts ook voor de liggende casementen in de pui- en kroonlijst en de aflijnende muizentandfries en de vensteromlijstingen. Licht vooruitspringende poorttravee; poort in geblokte bakstenen omlijsting. Getoogde vensters in geriemde omlijsting met oren; op de begane grond verlengd, en evenals de aangepaste deur rechts dienst doende als winkelraam.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 5/ 1887-1892.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51568 (Geraadpleegd op )