Burgerhuis ontworpen door Louis Verstraete

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 23, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door Louis Verstraete

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Imposante burgerwoning van 1931, gesigneerd: L. Verstraete, bouwmeester, Izegem; inspringend ten opzichte van de rooilijn en aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met smeedijzeren hek en poortje. Eclectisch dubbelhuis met souterrain - onder meer garagepoort - en twee bouwlagen onder mansardedak (leipannen); twee klimmende dakkapellen. Zwaar en plastisch uitgewerkte bakstenen lijstgevel met rijkelijk gebruik van witte natuursteen voor onder meer vensteromlijstingen en ornamentatie die zowel aansluit bij Keltische motieven als renaissance- en barokelementen; eerder art-decogetinte hekken voor het links gelegen balkon en de glasdeur. Vooruitspringende rechter travee gemarkeerd door halfronde uitbouw met aansluitend balkon; cartouches op de borstwering en gestileerde balustrade. Linker travee oplopend in dakvenster getypeerd door loggia; borstwering met Keltische motieven. Rechthoekige vensters - onder meer gedrongen, geprofileerde kruisvensters- met hoek- en negblokken; groen glas in lood. Opvallend portaal met trap onder halfronde luifel op zuiltjes; rondbogig bovenlicht opgenomen in een rechthoekige omlijsting bekroond door een siervas met festoen; reliëfs met draakje in de zwikken. Naar verluidt, behouden interieur op uitgelengde plattegrond met centrale gang uitlopend op een kleine vestiaire en terras met trap leidend naar de tuin. Eerste steektrap leidend naar de verhoogde begane grond en verder, op linkse gemene muur, rijk uitgewerkt trappenhuis met bovenlicht; geometrische glas-in-loodmotieven. Bordestrap met rijke marmeren lambrisering (rood, zwart, grijs); houten trappaal uitgewerkt als aapje.

  • Stadsarchief Izegem, Bouwvergunningen 40/ 1931.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 delen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1997-1998, p. 59-61, 104.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.