Dorpswoning en herberg 't Gildhof

Beschrijving

Samenstel van woonhuis (nummer 25) en herberg zogenaamd " 't Gildhof" (linker deel van nummer 29) van 1912 naar ontwerp van C. Spriet (Izegem). Twee enkelhuizen volgens repeterend schema van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Vormgeving en opbouw ontleend aan de verschillende periodes van de streekeigen architectuur, zie rode baksteenbouw verlevendigd door witte sierbaksteen in muurbanden en in de getoogde en rondbogige ontlastingsbogen (nummer 25) of bovendorpels (nummer 29); ook in de getrapte top van de rechter venstertravee van nummer 29 en het vroegere dakvenster opgenomen in een Brugse travee van nummer 25. Anderzijds gebruik van I-balk-lateien met rozetten voor de rechthoekige muuropeningen van nummer 25 die hun oorspronkelijk houtwerk bewaren: typische roedeverdeling met geel glas in de bovenlichten en beglaasde deur met typisch ijzerwerk. Nummer 29 behoudt zijn deur en de drielichtramen in de top.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen, 13/ 1912-1914.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol