Teksten van Het Keysershof

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5158

Het Keysershof ()

Traditioneel complex op de hoek van Kelderstraat, Ketelstraat en Schuttershofstraat, dat in kern opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, en tot zijn huidige vorm ingrijpend werd gerestaureerd, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1928. Opdrachtgever was juffrouw Looymans, die ook de gevelsteen met huisnaam en jaartal 1550 in de zuidgevel (Kelderstraat) liet aanbrengen. Als sinds 1919 herbergde het pand een onderling verbonden winkel en café op de begane grond, waarvoor H. van Lede de begane grond van beide kopgevels liet verbouwen, in de Kelderstraat tot een gevelbrede cafépui, in de Schuttershofstraat met verbreding van de twee zijvensters tot winkelramen. De restauratie van 1928 handhaafde deze ingreep; in 1997 werd zijde Kelderstraat de traditionele ordonnantie van de begane grond gereconstrueerd, weliswaar met tot op het maaiveld doorlopende muuropeningen voor de winkelfunctie.

De restauratie van "Het Keysershof" behoort tot het vroege oeuvre van Raymond Ceurvorst, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start was gegaan. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn beginwerk, is de veeleer conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete ornamentatie, die al snel evolueert naar een gematigde art deco. Uit de associatie met Cornelius Sol begin jaren 1930, kwam een van zijn belangrijkste realisaties voort, de eenheidsbebouwing van het Gemeenteplein in Mortsel. Actief tot midden jaren 1950, evolueerde zijn architectuur naar een ingehouden modernisme. Van de architect zijn geen andere restauratieprojecten bekend.

Het samenstel van twee hoekpanden met een totale gevelbreedte van drie bij acht bij drie traveeën, omvat twee bouwlagen onder een complex zadeldak (pannen, nok parallel aan de drie straten) met klimmende dakkapellen. Symmetrisch van opzet, wordt de opstand bepaald door twee trapgevels op de hoeken zijde Ketelstraat, en twee getrapte dakvensters in de middenas van de gevels aan de Kelderstraat en de Schuttershofstraat. De opstanden hebben een parement in traditionele bak- en zandsteenbouw, verankerd door middel van smeedijzeren muurankers, met gekrulde spie op de begane grond en in lelievorm op de bovenverdieping. Rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met kwarthol geprofileerde sokkel, haaks geplaatste hoekblokken, speklagen, steigergaten en kwartholle daklijst uit zandsteen. Registers van aangepaste, rechthoekige vensters met behouden kwartholle negblokken en wigvormige ontlasting, maar vernieuwde hardstenen dorpels; de gelijkvloerse vensters zijde Kelderstraat en Schuttershofstraat zijn respectievelijk verlaagd en verbreed tot winkelramen. In de travee uiterst rechts zijde Kelderstraat: rondboogdeurtje in zandstenen omlijsting met imposten en sleutel onder een bolkozijn. Getrapte dakvensters (drie treden) met schouderstukken en overhoeks topstuk, waarin een kruiskozijn met geprofileerde boven- en tussendorpel. Tweeledige, getrapte geveltoppen (acht treden) met schouderstukken en overhoeks topstuk, met in de eerste geleding een lager geplaatst luikgat met twee zijvensters voorzien van druiplijsten en een omlopend kordon; erboven een eenvoudige luikopening met bovendorpel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1928#31458, 1919#7874 en 86#961878.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Keysershof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203296 (geraadpleegd op ).


Het Keizershof ()

Nummer 1. Huis zogenaamd "Het Keizershof". Hoekhuis van twee + drie traveeën en twee bouwlagen. Lijstgevel met zijtrapgevel (zeven treden + topstuk) onder zadeldak (mechanische pannen), in de kern daterend uit het vierde kwart van de 16de eeuw, echter met talrijke aanpassingen en recente, totaal vernieuwende restauratie. Later aangebrachte gevelsteen "1550". Traditionele bak- en zandsteenbouw met muurankers, onder meer rijk versierde, gekrulde spieën, haaks geplaatste zandstenen hoekblokken en speklagen; kwarthol afgelijnde sokkel van zelfde materiaal. Op de benedenverdieping rechts smal rondboogpoortje van zandsteen met imposten en sleutel onder een bolkozijn; vernieuwde winkelpui en op de verdieping aangepaste vensteropeningen met behoud van de negblokken. Getrapte dakkapel (drie trappen + overhoeks topstuk) met kruiskozijn, waarin geprofileerde boven- en tussendorpel. Aan de Ketelstraat vernieuwde rechthoekige vensters met bewaarde zandstenen negblokken en lateien. In de tweeledige, getrapte top (acht trappen + overhoeks topstuk) een lager geplaatst luikgat met twee zijvensters met druiplijsten en omlopend kordon; erboven een eenvoudige luikopening met bovendorpel.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Keysershof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5158 (geraadpleegd op ).


Traditioneel hoekhuis ()

Nummer 12. Traditioneel hoekhuis van Schuttershofstraat en Ketelstraat, met getrapte zijgevel, twee bouwlagen hoog en drie bij vier traveeën breed onder zadeldak (Vlaamse pannen, nokrichting parallel met de straat). Verankerde bak- en zandsteenbouw op kwarthol geprofileerde sokkel, daterend uit de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Tijdens het interbellum gerestaureerde en vernieuwde gevel met aangepaste winkelpuien. Witstenen hoekstenen en speklagen, verder vernieuwde rechthoekige vensters met bewaarde wigvormige ontlastingssystemen (voorheen kruiskozijnen). Aan de zijde Schuttershofstraat een eenvoudige kroonlijst op kwarthol profiel, waaronder steigergaten; hierboven een getrapte dakkapel (drie treden en topstuk) met overhoeks pinakel en kruiskozijn, voorzien van geprofileerde tussen- en bovendorpels. In de tweeledige trapgevel (acht treden en topstuk) aan de Ketelstraat, een drielicht met centraal rechthoekig luik en twee vensters, alle met kwartholle negblokken en geprofileerde waterlijst om het luik; erboven een eenvoudig rechthoekig luik. Waarschijnlijk begin 20ste eeuw aangebrachte houten winkelramen met fraaie bekroning tussen gebogen consoles.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Keysershof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281280 (geraadpleegd op ).