erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
51581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51581

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deels vrijstaande villa met cottage-inslag, zie imitatievakwerk en verspringende erkers; gebouwd in 1930, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Thans witbepleisterd woonhuis van twee bouwlagen onder geknikt schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); het bouwplan voorziet een bakstenen parement voor de begane grond en geen pseudo-vakwerk voor de bovenverdieping. Heden decoratief uitgewerkte gevels met inbreng van art-decogetinte bloemmotieven in verschillende muurvakken. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Geprofileerd portaal; houten deur met afgeschuinde bovenhoeken in de langsgevel. Rechts, recent toegevoegde garagevleugel, in aansluitende bouwstijl. Ruimtelijke indeling bepaald door excentrische ingang in de lange zijgevel; links ervan, en dus aan straatzijde de spreekkamer en rookkamer; rechts, centrale woonkamer gemarkeerd door een hoekige bow window en, naar cottage-traditie, de geïntegreerde steektrap met klein bordes aan de overkant; keuken en bureau sluiten aan op het terras aan tuinzijde.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 35/ 1930.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51581 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.