erfgoedobject

Villa in art-decostijl

bouwkundig element
ID
51610
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51610

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in art-decostijl
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Vaartstraat. Vrijstaande villa met omringende tuin, gebouwd in opdracht van van textielfabrikant G. Van Wtberghe, met ten noorden de voormalige linnenweverij "Lainières des Flandres" (tussen Vaartstraat/Zuidkaai).

Onderkelderde art-decovilla met een zekere cottage-allure, gesigneerd "G. Merlé, Gent" en volgens bouwplan van 1925; één bouwlaag en één zolderverdieping onder de overstekende leien bedaking met kroonlijst op korbelen. L-vormige plattegrond met in de oksel halfronde inkompartij, afgezet door zuilengalerij. Witbepleisterd parement; fries met druivenranken; arduinen plint. Rechthoekige vensters in bakstenen omlijsting. Drieledig portaal met bakstenen bordestrap; drie boogvormige vleugeldeuren; kleine roedeverdeling. Aansluitende kwartronde hal met bordestrap in de hoek; rechts de woonkamer en links de eetkamer met aanpalende "office" en keuken aan tuinzijde. Achtergevel heden aangepast aan de horecafunctie met terras en trap.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 18/ 1925.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51610 (Geraadpleegd op 22-06-2021)