Burgerhuis ontworpen door C. Spriet-Cantaert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Roeselaarsestraat
Locatie Roeselaarsestraat 8, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door C. Spriet-Cantaert

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imposant onderkelderd enkelhuis van 1912, naar ontwerp van C. Spriet-Cantaert (Izegem); drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, pannen en kunstleien). Eclectische lijstgevel van gele baksteen met rijkelijk gebruik van arduin voor plint, erker, muurbanden, balustrades, negblokken en sluitstenen. Vermenging van geïnterpreteerde elementen ontleend aan de regionale architectuur en de meer algemene neostijlen. Tot de eerste strekking hoort duidelijk het dakvenster van de middentravee dat wordt opgenomen in een soort van aedicula; hetzelfde geldt voor de muurbanden en de sluitstenen van de korfbogige vensternissen van de begane grond en de dito bovenvensters. Bij het toenmalige eclectische neoclassicisme horen de centrale driezijdige erker van de bel-etage met aansluitend balkon en de kroonlijst op uitgelengde consoles onderbroken door het zware balkon met ijzeren hek van de dakverdieping. Typische ramen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en deels beglaasde en getraliede vleugeldeur; links, verzorgde "brievenbus" en voetenschraper.

Vrij gaaf bewaard interieur, waarbij enkel de begane grond, in oorsprong met dienstruimten, in 1946 naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem) verbouwd is tot bureauruimte; thans salon. Ook de volledig betegelde keuken met geometrische cementtegelvloer is dan geplaatst. De trap naar de bel-etage is toen omgedraaid, maar op de woonverdieping zijn geen grondige aanpassingen doorgevoerd. Bel-etage: markante hal met gemarmerde wanden getypeerd door rondbogen op een gestileerde balusterzuil en dito pilasters; kleurrijke cementtegelvloer met bloemmotieven. Salon aan de straatzijde met volledig behouden kleurstellingen; marmeren schouw en ingebouwde bibliotheekkasten met geometrische roedeverdeling; bepleisterd en groenbeschilderd plafond met plastisch uitgewerkte rozet. Salon met "veranda" aan de tuinzijde: bepleisterd plafond met geprofileerde kroonlijst; marmeren schouw met behouden ingebouwde kachel; veranda gemarkeerd door twee vrijstaande zuilen op rechthoekige sokkel; verlaagd plafond met behouden zenitale verlichting. De slaapkamers van de derde bouwlaag behouden ten dele hun meubilair; beschilderde wand met typisch Japans landschap.

  • Stadsarchief Izegem, Bouwvergunningen 13/ 1912-1914.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Roeselaarsestraat

Roeselaarsestraat (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.