Herenhuis ontworpen door Jules Vercoutere

Beschrijving

Voormalig herenhuis van 1911 gebouwd in opdracht van industrieel Fr. De Clercq (eigenaar van stoomkorsettenfabriek "de zwaluw"), naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem); aan de straat afgezet door smeedijzeren hek. Onderkelderd dubbelhuis op L-vormige plattegrond; twee bouwlagen onder geknikt zadel- en schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en leien). Parement van witte baksteen met rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer geblokte sokkel; muuromlijstingen, omlopende muurbanden en tandfries in het verlengde van de dorpels, borstwering, en sierelementen. Eclectische ornamentatie: enerzijds grosso modo ontleend aan de traditionele en voornamelijk barokarchitectuur als de stenen drielicht- en kloosterkozijnen en het rondboogportaal met halfzuilen, imposten en gegroefde volutensluitsteen; rond bovenlicht met mascaron in de sleutel; anderzijds typische elementen van het begin 20ste-eeuwse neoclassicisme als medaillons, guirlandes en strikmotief die ook de afgeronde houten erker aan straatzijde verlevendigen. Heilig Hartbeeld onder baldakijn. Verzorgd schrijnwerk, onder meer typische kleine roedeverdeling in de bovenlichten en beglaasde deur met sierlijk ijzeren hek in het portaal dat bekleed is met blauw en gele faiencetegels verder voorzien is van een kleurrijke cementtegelvloer met bloemmotieven. Gecementeerde achtergevel gemarkeerd door de vernieuwde veranda.

Vrij gaaf bewaard eclectisch interieur voornamelijk in navolging van de Franse stijlen, doch aangepast aan de huidige commerciële functie (onder meer plaatsen van sanitair). Trappenhal met zenitale verlichting; cementtegelvloer; monumentale bordestrap met kwart en smeedijzeren neo-Lodewijk-XV-leuning. Voormalige salons met fraaie Louis XVI-stucplafonds zie guirlandes, laurierkrans, fakkel en strikmotief; marmeren schouwen. Uitgewerkte vleugeldeuren met onder meer rocailleschelpmotief. Op de bovenverdieping, eveneens doch eenvoudigere stucplafonds en marmeren schouwen.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 14/ 1909-1911.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol