Brouwerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Izegem
Straat Roeselaarsestraat
Locatie Roeselaarsestraat 107, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Brouwerswoning

Deze bescherming is geldig sinds 20-11-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiebrouwerswoningen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem), gebouwd in 1930 in opdracht van M. Vandeputte. Onderkelderd art-decodubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Parement van witgeglazuurde baksteen op arduinen plint, verticaal geritmeerd door pilasters met bolbekroning. Horizontale belijning door muurbanden en kordons van arduin; uitgewerkte attiek onder de kroonlijst op modillons. Rechter venstertravee oplopend in dakvenster met gebogen fronton; driezijdige erker met aansluitend balkon. Afgerond arduinen balkonnetje met smeedijzeren balustrade in de deurtravee; glasdeur met geometriserend hek. Traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang waarrond de verschillende salons zijn gegroepeerd, maar met eigentijdse binnenhuisinrichting.

Gang met fraaie rode granitovloer afgebiesd met mozaïek; marmeren lambrisering. Hal met fraaie art-decobordestrap, achtergevel, getypeerd door geometrisch uitgewerkte trappaal met gestileerde bloemmotieven; houten lambrisering; drieledige glas-in-looddeuren tussen gang en hal, en hal en terras. Links, salon met parketvloer (visgraatmotief); strakke schouw van groen marmer; bepleisterd plafond; fraaie radiatorkasten. De vierledige deur met behouden groene kleurstelling en glas in lood in het bovenlicht verleent toegang tot de voormalige "smookkamer"; behouden houten schouw. Rechts, voormalige "eetzaal" met houten schouw, bepleisterd plafond met onder meer palmetfries; lambrisering.

  • Stadsarchief Izegem, Bouwvergunningen 33/1930.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Roeselaarsestraat

Roeselaarsestraat (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.