erfgoedobject

Herenhuis en toegang tot brouwerij De Sterre

bouwkundig element
ID
51640
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51640

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant herenhuis met toegang tot de voormalige brouwerij Vandeputte zogenaamd "De Sterre" van 1887. Eclectisch dubbelhuis met overwegende neoclassicistische inslag; zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen); twee klimmende dakkapellen en twee oeils-de-boeuf; het bouwplan voorziet er vier en een gebogen fronton en ijzeren vaan voor de dakkapellen. Voorheen picturaal behandelde, nu overgeschilderde, lijstgevel van baksteen met contrasterende verwerking van arduin voor de sokkel, de belijnende doorgetrokken lekdrempels op consoles, de puilijst en de zware sluitstenen van de getoogde muuropeningen; gekorniste kroonlijst met tandlijst op uitgewerkte houten modillons. Voorts, decoratieve en nu ook beschilderde borstweringen van cementtegels. Benadrukte poort- en deurtravee tussen pilasters; balkon met gebuikt ijzeren hek op zware gecanneleerde consoles boven de huisdeur; het bouwplan voorziet een opschrift "brouwerij" in de puilijst boven de korfboogpoort links.

Achterin gelegen brouwerij thans verbouwd tot appartementen; deels behouden schoorsteen.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 5/ 1887-1892 (1887).

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis en toegang tot brouwerij De Sterre [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51640 (Geraadpleegd op 18-06-2021)