erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51643
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51643

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Onderkelderd herenhuis van 1887; vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien en mechanische pannen); drie dakkapellen. Rode bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel met verluchtingsroosters; decoratief gebruik van gesinterde baksteen in de ordonnerende pilasters, geblokt op de benedenverdieping en op de bovenverdieping verrijkt met cementtegels. Analoge tegelcasementen op de borstweringen en in de fries onder de gekorniste kroonlijst die wordt opgevangen door al dan niet gekoppelde consoles. Getoogde muuropeningen; witgeschilderde aanzet- en sluitstenen; rolluikkasten met lamberkijn voor de bovenvensters en het deurvenster van het door consoles opgevangen balkon. Verdiept portaal met arduinen trap tussen twee voetenschrapers. Behouden ramen en uitgewerkte deur.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 5/ 1887-1892 (1887).

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51643 (Geraadpleegd op 18-06-2021)