Heilig-Hartschool voor jongens

Beschrijving

Nr. 167. Voormalige H.-Hartschool voor jongens. Voorheen ook Knechtenschool van het H.-Hart genaamd.

1913: na de beslissing de tot dan gemengde St.-Antoniusschool te splitsen in een jongens- en meisjesschool wordt tgov. de stedelijke begraafplaats een nieuwe school voor jongens geopend.

I.l.v. de jaren 1930: verschillende uitbreidingen, o.m. in 1930 en in 1937, n.o.v. L. Verstraete (Izegem) met toevoeging van vier nieuwe klassen aan de O. vleugel.

1955: bouw van een nieuwe turnzaal ten Z.O. Eenvoudige lage volumes van baksteen onder pannen zadeldak, U-vormig (asymmetrisch) opgesteld rondom een geplaveide speelplaats.

Ten N. (straatzijde), langgestrekte poortvleugel, geritmeerd door lisenen met korfboogfries, waarboven aflijnende muizetandfries. Boven de kroonlijst doorgetrokken portaal, gemarkeerd door twee hoekpilasters. Aan de speelplaatszijde, afdak op afgeschuinde houten pijlers met schoorstukken.

R., hoger opgetrokken volume herbergt op de begane grond de spreekkamer (cf. bouwplan); drie trav. Centraal dakvenster met tuitgeveltje met vlechtingen; verdiept rondboogvenster, gevat in vereenvoudigde aedicula. Witbeschilderd casement, waar vroeger de naam van de school opstond. L., zijgevel met aandak.

L., aansluitend hoger opgetrokken volume met puntgevel met aandak en vlechtingen; drie trav. onder zadeldak (n straat). Rechth. venster en portaal gevat in steekboognis.

aansluitende, langgestrekte klassenvleugels van één bouwl. Sobere baksteenarchitectuur geritmeerd door lisenen en getoogde spaarvelden onder muizentandlijsten. Gekoppelde kozijnvensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. De W.vleugel: Oorspronkelijk 6 leslokalen, per twee gekoppeld en toegankelijk via een gemeenschappelijke gang cf. 3 deuren aan speelplaatszijde; middelste samen met aanpalende venstertrav. onder uitgewerkte bekroning met centraal pseudo-fronton en opschrift Jongensschool H. Hart.

Analoge ordonnantie voor de O. vleugel waarin aanvankelijk "oefenzaal" en drie klassen zijn ondergebracht; in 1937 uitgebreid met "gang" en vier nieuwe klassen (cf. bouwnaad en -plan); de ruimtelijke indeling en de gevelopstand blijft behouden.

Referentie(s)

SAI Bouwv. 65/ 1937. Pauwels G., 60 jaar onderwijs in de H.Hartschool voor jongens in Izegem 1914-1974, (Ten Mandere, nr. 44-45, 1976, p. 2-91).

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol