Heilig Hartschool voor jongens

Voormalige Heilig Hartschool voor jongens. Voorheen ook Knechtenschool van het Heilig Hart genaamd.

1913: na de beslissing de tot dan gemengde Sint-Antoniusschool te splitsen in een jongens- en meisjesschool wordt tegenover de stedelijke begraafplaats een nieuwe school voor jongens geopend.

In de loop van de jaren 1930: verschillende uitbreidingen, onder meer in 1930 en in 1937, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem) met toevoeging van vier nieuwe klassen aan de oostvleugel.

1955: bouw van een nieuwe turnzaal ten zuidoosten. Eenvoudige lage volumes van baksteen onder pannen zadeldak, U-vormig (asymmetrisch) opgesteld rondom een geplaveide speelplaats.

Ten noorden (straatzijde), langgestrekte poortvleugel, geritmeerd door lisenen met korfboogfries, waarboven aflijnende muizetandfries. Boven de kroonlijst doorgetrokken portaal, gemarkeerd door twee hoekpilasters. Aan de speelplaatszijde, afdak op afgeschuinde houten pijlers met schoorstukken.

Rechts, hoger opgetrokken volume herbergt op de begane grond de spreekkamer (zie bouwplan); drie traveeën. Centraal dakvenster met tuitgeveltje met vlechtingen; verdiept rondboogvenster, gevat in vereenvoudigde aedicula. Witbeschilderd casement, waar vroeger de naam van de school opstond. Links, zijgevel met aandak.

Links, aansluitend hoger opgetrokken volume met puntgevel met aandak en vlechtingen; drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechthoekig venster en portaal gevat in steekboognis.

Aansluitende, langgestrekte klassenvleugels van één bouwlaag. Sobere baksteenarchitectuur geritmeerd door lisenen en getoogde spaarvelden onder muizentandlijsten. Gekoppelde kozijnvensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. De westvleugel: Oorspronkelijk 6 leslokalen, per twee gekoppeld en toegankelijk via een gemeenschappelijke gang, zie 3 deuren aan speelplaatszijde; middelste samen met aanpalende venstertravee onder uitgewerkte bekroning met centraal pseudo-fronton en opschrift Jongensschool Heilig Hart.

Analoge ordonnantie voor de oostvleugel waarin aanvankelijk "oefenzaal" en drie klassen zijn ondergebracht; in 1937 uitgebreid met "gang" en vier nieuwe klassen (zie bouwnaad en -plan); de ruimtelijke indeling en de gevelopstand blijft behouden.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 65/ 1937.
  • PAUWELS G., 60 jaar onderwijs in de H.Hartschool voor jongens in Izegem 1914-1974, in Ten Mandere, nr. 44-45, 1976, p. 2-91.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol