Teksten van Herenhuis met traditionele kern

Herenhuis met traditionele kern (2017)

Herenhuis met traditionele kern, dat mogelijk opklimt tot de 16de eeuw. Het betrof oorspronkelijk een U-vormig complex met drie vleugels van twee bouwlagen onder zadeldaken rond een binnenplaats. Jean François Antoine Joseph van Lidth de Jeude (Antwerpen, 1805-Antwerpen, 1873) liet in 1841 de neoclassicistische koetspoort en puilijst aanbrengen. Hij hertrouwden datzelfde jaar met Désirée van Dun (Antwerpen, 1820-Antwerpen, 1904). In zijn opdracht voegde Franciscus De Wolf in 1852 aan de voorgevel de plint toe, en verhoogde de architect Frans J.H. Bex in 1862 de voorbouw met een tweede verdieping. De handelsmaatschappij Comptoir Levant & Méditerranée, liet het pand inwendig verbouwen en achteraan uitbreiden met een lage kantoorvleugel onder bovenlichten, naar een ontwerp door de architecten Alfred Portielje en Jan De Braey uit 1926. Deze ingreep verving een ambitieuzer project eerder uit 1926, voor sloop van het bestaande hotel en nieuwbouw van een kantoorpand in beaux-artsstijl. Vermoedelijk begin jaren 1950 werden de vleugels rond de binnenplaats verhoogd.

Frans J.H. Bex was als architect verbonden aan het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, maar over de bouwprojecten die hij in deze functie tot stand bracht is weinig bekend. Als privé-architect realiseerde hij met name tijdens de jaren 1850 enkele voorname neoclassicistische woningen, en voerde verbouwingen uit aan meerdere van de meest prestigieuze patriciërswoningen in de stad.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel heeft een traditioneel zandstenen parement, op de eerste twee bouwlagen voorzien van muurankers. De puilijst, neoclassicistische poortomlijsting en plint uit blauwe hardsteen dateren respectievelijk uit 1841 en 1852. Vermoedelijk was de in 1862 toegevoegde tweede verdieping opgetrokken in bepleisterde en beschilderde baksteenbouw. Bij de verbouwingswerken in 1926 werd het oorspronkelijke zandstenen parement gedecapeerd en doorgetrokken over volledige gevel. De opstand beantwoordt aan een regelmatig compositieschema, opgebouwd uit registers van aangepaste rechthoekige vensters met behouden kwartholle negblokken en toegevoegde hardstenen dorpels. In het parement van de begane grond zijn sporen zichtbaar van gedichte bovenlichten. De rechthoekige koetspoort in de derde travee is gevat in een eenvoudige, geriemde omlijsting met entablement. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten vleugeldeur, smeedijzeren venstertralies en gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1841#158, 1852#387, 1862#752, 1926#23989 en 1926#24960.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2017


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Herenhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203301 (geraadpleegd op 13-04-2021)


Neoclassicistisch herenhuis (1979)

Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, met bouwtoelating van 1862 voor toevoeging van de hoogste verdieping Lijstgevel met zandstenen parement verlevendigd met arduin, afgewerkt door een geleed kordon onder de kroonlijst met tandlijst op klossen. Eerste bouwlaag afgelijnd door een omgetrokken hardstenen puilijst. Muurankers op de tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten op arduinen lekdrempels. In vierde travee vleugeldeur met bovenlicht in een geriemde omlijsting van arduin waarboven blind paneel aansluitend bij de gekorniste puilijst. Hekken voorzien van speerpunten voor de benedenvensters.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1862, Modern Archief 20.113/3, dossier 752.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1979


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Herenhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5165 (geraadpleegd op 13-04-2021)